top of page

HOE GA IK TE WERK

Wat is mijn werkwijze, wat is mijn techniek? Dat verschilt uiteraard per persoon en niveau. Na mijn conservatoriumtijd heb ik allerlei verschillende technieken geleerd, waaronder eerst EVTS en nu met name UVS (Universal Voice System). Dit systeem heeft me vooral veel nieuwe dingen geleerd bijv. over welke spieren je moet gebruiken om ‘knijpen’ te voorkomen en hoe je de sound krijgt die jij wil (belten, klassiek, opera etc.). Op die manier heb ik mijn eigen ‘fusion’ ontwikkeld van klassieke en moderne zangtechnieken. 

HOLISTISCH ZANGLES

Ik heb inmiddels ruim 30 jaar ervaring in zangles geven waardoor ik nu precies weet wat het beste werkt voor anderen en voor mij. Wat voor mij werkt werkt misschien niet voor jou en omgekeerd. Wat ik echter keer op keer bij leerlingen tegenkom is de behoefte om via zingen (opnieuw) contact te maken met hun diepere emoties. En hun onvermogen om op de juiste manier de ademen is daarbij over het algemeen het grootste struikelblok. Veel mensen weten tegenwoordig niet meer hoe ze ontspannen kunnen ademen en de oorzaak is vaak angst. Angst om met die diepere emoties in aanraking te komen. En toch willen veel mensen dat graag. Deze mensen willen niet alleen maar een song technisch goed kunnen zingen (melodie, ritme, tekst, hard of zacht zingen enz.) of interpreteren zoals de componist dat gewild zou hebben of zingen en iemand anders nadoen…

Nee, deze mensen willen ervaren wat zij zelf voelen terwijl ze een lied zingen. Doe ’s net of je dat nummer zelf geschreven hebt en het gaat over jou, of over iemand of een situatie die je kent. Hoe zou je het dan zingen? Ik kan snel horen of je er echt ‘in zit’. Veel mensen vinden het fijn om op die manier te werken en zo weer met zichzelf in contact te komen. Ze lijken dat contact vaak te zijn kwijtgeraakt zonder het te beseffen. Ik kan je daarbij helpen.

TECHNISCH ZANGLES

Maar misschien wil je gewoon leren hoe je goed kunt zingen. Dan leer ik je dat met alles wat ik me de afgelopen jaren aan technieken eigen heb gemaakt plus eerst EVTS en nu UVS. Door het Universal Voice System leer je precies die spieren te gebruiken (en andere niet!) om de sound te krijgen die jij wilt, bijv. belten of klassiek zingen. Zonder je stem te beschadigen. Stemgezondheid is heel belangrijk bij UVS en ook in mijn studio! 

 

HERSTEL GERICHTE ZANGLES

Eén van mijn specialiteiten is het repareren/genezen van beschadigde zang- en spreekstemmen. Je kunt dus uitstekend bij mij terecht met heel specifieke technische problemen zoals heesheid of zelfs pijn tijdens of na het zingen, of je bent veel te snel door je adem heen of je kunt plotseling een bepaalde noot niet meer zingen. Dankzij mijn jarenlange ervaringen met allerlei soorten stemmen en stemproblemen zal ik je daar zonder meer mee kunnen helpen.

 

PIANOBEGELEIDING

Ik speel goed piano, ik heb een babyvleugel staan,en ik lees ook goed van blad, erg handig als iemand ‘even’ met een nieuwe song komt! Ook geen enkel probleem als je geen noten kunt lezen en/of je hebt geen piano thuis om mee te oefenen: Ik speel de melodie + begeleiding in via m’n vleugel en mail je de muziek en bladmuziek (het papier waarop de muzieknoten staan) als mp3 en pdf-file. Ik heb een uitgebreide muziekbibliotheek,van klassiek tot pop. En een database van al mijn muziek, dus een song opzoeken is zo gepiept. Op verzoek neem ik de les voor je op (audio en video) zodat je daarmee thuis aan het werk kan.

bottom of page