top of page

MIJN WERKWIJZE - hoe ga ik te werk 

Wat is mijn werkwijze, wat is mijn techniek? Dat verschilt uiteraard per persoon en niveau. Na mijn conservatoriumtijd heb ik allerlei verschillende technieken geleerd, waaronder eerst EVTS en nu met name UVS (Universal Voice System). Dit systeem heeft me vooral veel nieuwe dingen geleerd bijv. over welke spieren je moet gebruiken om ‘knijpen’ te voorkomen en hoe je de sound krijgt die jij wil (belten, klassiek, opera etc.). Op die manier heb ik mijn eigen ‘fusion’ ontwikkeld van klassieke en moderne zangtechnieken. 

ZANGLES MET EEN SPIRITUEEL TINTJE

Ik heb inmiddels ruim 30 jaar ervaring in zangles geven waardoor ik nu precies weet wat het beste werkt voor anderen en voor mij. Wat voor mij werkt werkt misschien niet voor jou en omgekeerd. Wat ik echter keer op keer bij leerlingen tegenkom is de behoefte om via zingen (opnieuw) contact te maken met hun diepere emoties. En hun onvermogen om op de juiste manier de ademen is daarbij over het algemeen het grootste struikelblok. Veel mensen weten tegenwoordig niet meer hoe ze ontspannen kunnen ademen en de oorzaak is vaak angst. Angst om met die diepere emoties in aanraking te komen. En toch willen veel mensen dat graag. Deze mensen willen niet alleen maar een song technisch goed kunnen zingen (melodie, ritme, tekst, hard of zacht zingen enz.) of interpreteren zoals de componist dat gewild zou hebben of zingen en iemand anders nadoen…

Nee, deze mensen willen ervaren wat zij zelf voelen terwijl ze een lied zingen. Doe ’s net of je dat nummer zelf geschreven hebt en het gaat over jou, of over iemand of een situatie die je kent. Hoe zou je het dan zingen? Ik kan snel horen of je er echt ‘in zit’. Veel mensen vinden het fijn om op die manier te werken en zo weer met zichzelf in contact te komen. Ze lijken dat contact vaak te zijn kwijtgeraakt zonder het te beseffen. Ik kan je daarbij helpen.

THUISKOMEN BIJ JEZELF VIA JE STEM

Ik kan je ook nog op een andere manier helpen via je stem dichter bij je emoties te laten komen. Ik laat je dan op een bepaalde manier naar dat deel van je lichaam zingen dat het meest om aandacht schreeuwt. En /of ik vraag je om een bepaald lichaamsdeel jouw stem te geven zodat die plek  zelf het een en ander kan laten horen.

Ik kan goed horen of er wel of niet een connectie gemaakt wordt en op  welke manier.

Ik kan het ook zelf voor je doen, met mijn eigen stem. Om je bijvoorbeeld over een drempel  te helpen.

TECHNISCH ZANGLES

Maar misschien wil je gewoon leren hoe je goed kunt zingen. Dan leer ik je dat met alles wat ik me de afgelopen jaren aan technieken eigen heb gemaakt plus eerst EVTS en nu UVS. Door het Universal Voice System leer je precies die spieren te gebruiken (en andere niet!) om de sound te krijgen die jij wilt, bijv. belten of klassiek zingen. Zonder je stem te beschadigen. Stemgezondheid is heel belangrijk bij UVS en ook in mijn studio! 

 

HERSTEL GERICHTE ZANGLES

Eén van mijn specialiteiten is het repareren/genezen van beschadigde zang- en spreekstemmen. Je kunt dus uitstekend bij mij terecht met heel specifieke technische problemen zoals heesheid of zelfs pijn tijdens of na het zingen, of je bent veel te snel door je adem heen of je kunt plotseling een bepaalde noot niet meer zingen. Dankzij mijn jarenlange ervaringen met allerlei soorten stemmen en stemproblemen zal ik je daar zonder meer mee kunnen helpen.

 

BADKAMERZANGLES

Wil je gewoon lekker een uur zingen? Ook daarmee heb ik veel ervaring. Ik ben een goed pianobegeleider met een uitgebreide muziekbibliotheek en ook altijd in voor nieuwe nummers. Ik kan je, als je dat wil, af en toe een beetje stemadvies geven maar voor de rest help ik je om met plezier te zingen. 

SPRAAKLES

Zo’n tien jaar geleden kreeg ik zelf stemproblemen. Ik ben toen heel snel geholpen door een uitstekende logopediste. Ik krijg nu af en toe te horen dat iemand z’n gehoorapparaat niet nodig heeft omdat ik zo duidelijk articuleer. Ik heb zelfs zo veel van haar geleerd dat ik nu zelf ook mensen help met (lichte) spraakproblemen. Ook hier luister ik eerst naar ‘de stem achter  het geluid’  ipv meteen met de theorie aan te komen. 

PIANOBEGELEIDING

Ik speel goed piano, ik heb een babyvleugel staan,en ik lees ook goed van blad, erg handig als iemand ‘even’ met een nieuwe song komt! Ook geen enkel probleem als je geen noten kunt lezen en/of je hebt geen piano thuis om mee te oefenen: Ik speel de melodie + begeleiding in via m’n vleugel en mail je de muziek en bladmuziek (het papier waarop de muzieknoten staan) als mp3 en pdf-file. Ik heb een uitgebreide muziekbibliotheek,van klassiek tot pop. En een database van al mijn muziek, dus een song opzoeken is zo gepiept. Op verzoek neem ik de les voor je op (audio en video) zodat je daarmee thuis aan het werk kan. Ik kan muziek ook hoger of lager voor je zetten als dat beter is voor je stem. Eerst zoeken we de goede ligging via m’n digitale piano en dan transponeer ik de muziek omhoog of omlaag met behulp van speciale software. 

TAALCOACH

Ik ben een klassiek geschoolde zangeres maar heb altijd ook een grote liefde gehad voor populaire muziek (musicals, popsongs, folksongs etc). Ik heb door de jaren heen met verschillende mensen samengewerkt, o.a. met een Amerikaans-Italiaanse gitarist. We hadden een repertoire met Engelse, Amerikaanse, Franse, Italiaanse, Napolitaanse, Spaanse en zwart Braziliaanse folksongs, die ik allemaal in de originele taal zong. Ik heb dus een behoorlijke talenknobbel. Ik spreek, naast natuurlijk Nederlands, vloeiend Engels en Frans en goed Italiaans en Duits. Ik kan je dus ook goed helpen met de juiste uitspraak van vreemde talen tijdens de les.

 

bottom of page