top of page

'Karouchka is een zeer ervaren warme, betrokken docent met een scherp gehoor en diep inzicht in waar  je de stem niet vrij laat stromen en dan geeft ze heldere oefeningen en praktische tips.'

Bij Karouchka leer ik voor het eerst de connectie maken tussen m'n stem en m'n lichaam, ze is vakkundig, 'tunes' goed in op je gevoeligheden, en werkt vanuit een rustige, betrokken houding.'

'Ik zong altijd vanuit spanning op m'n stembanden, ik zing nu  vanuit m'n hele lijf, dat voelt veel beter.'

'Zorgvuldigheid gaat gepaard met veel humor en een luchtigheid die mij goed doet.'

'Leren zingen bij Karouchka is tegelijkertijd op een prettige, veilige manier jezelf leren kennen'

'Karouchka speelt ook piano en speelt met groot gemak een nieuw nummer als je daar mee komt aanzetten.'

 

'Na een korte zoektocht kwam ik bij Karouchka terecht. Omdat ik in werk en privé zo vaak te horen kreeg ‘wat zeg je’ en ‘ik versta je niet’ zocht ik iemand die me kon helpen verstaanbaar te gaan praten. Ik verstond mezelf overigens prima, en al kon ik me in een op een situaties wel bestaanbaar maken, in een iets groter gezelschap viel mijn stem altijd weg en moest ik mijn stem verheffen of zelfs schreeuwen om gehoord en niet onderbroken te worden.

Karouchka had al heel snel door waar de schoen knelde: -binnensmonds pr -mompelen (hoe vermoeider hoe meer) -monotoon praten -verkeerd ademhalen Je zou denken dat logopedie een logische stap zou zijn, maar met enige bewustwording, beter leren ademen en beter leren voordragen was er al een groot probleem getekkeld. Al deze dingen kwamen/komen neer op het hanteren van de juiste techniek. Uiteraard hoort articuleren daar ook bij. En zo bleek mij: oefening baart kunst. Ik begon er lol in te krijgen. en sterker nog, vrienden en familie begon het op te vallen: joh, nu je het zegt….. ik versta je gewoon zonder te vragen wat zeg je…

Tot zover niet meer bijzonder dan het resultaat van werken met een goede voice coach.

Veel bijzonderder was De Zoektocht Naar Mijn Eigen Geluid. Of zoals ik het interpreteerde Naar Mijn Eigen Stem. En dat is een bijzondere ervaring. Samenvattend ging dat ongeveer als volgt: maak het geluid dat binnen in je zit waarmee je jezelf kenbaar maakt. ik werd er erg onzeker van, het legde van alles bloot dat begraven was. Het was confronterend, beangstigend en bevrijdend tegelijk.

Daarna begon de zoektocht naar het geluid dat je natuurlijke geluid is, waarmee je jezelf kenbaar wilt maken en gehoord wilt worden.

Ik zal er niet te veel over zeggen, maar ik heb het gevonden en ik ben daar iedere dag nog blij om. Niet alleen was dit een goede boost voor mijn stem, maar ook een enorme sprong in mijn persoonlijke groei en een bevrijding van mijn geschiedenis. Wat ik daarnaast kan zeggen is dat ik geleerd heb dat je stem een instrument is dat dagelijks gestemd moet worden, dat onderhoud en aandacht vraagt maar dat met oefening doet wat je ervan verlangt. Kaatje, nogmaals bedankt!!!!'

'Na jaren niet gezongen te hebben wilde ik eindelijk weer in een oratorium-koor zingen. Mijn (alt-)stem voelde echter ingeroest en zwaar, zingen was vermoeiend, de partijen leken enorm moeilijk, ik keek op tegen de auditie.
Karouchka leerde mij, mijn stem als een soort levend instrument te begrijpen: de stem wil gekoesterd en geoefend worden om haar potentieel waar maken. Door mijn meegenomen muziek onder haar leiding te zingen leer ik ademtechniek, de juiste spierspanning (van de juiste spieren...) en beleef gewoon weer plezier in het zingen. Als het nodig is komt er ook even een haast technische uitleg over stembanden, strottenhoofd en resonantie tussendoor.
Heel fijn om een docente gevonden te hebben die haar enorme ervaring en vakkennis met humor en empathie weet over te brengen. De auditie heb ik gehaald, maar ik zal zeker nog veel leren van Karouchka.' (S.B.)

bottom of page